Rapoarte de progres

I. Facilităţile oferite de infrastructura educaţională reabilitată la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor


STAŢIA PILOT PENTRU PRELUCRAREA CĂRNII

Staţia pilot pentru prelucrarea cărnii este situată la parterul corpului F, în cadrul Facultăţii de Ingineria Alimentelor, Str. Domnească nr. 111, are cu o suprafaţă utilă de 744 m2 şi cuprinde următoarele spaţii de producţie:
- sala de recepţie calitativă şi cantitativă (având în dotare cântare de pardosea şi aparate de măsură a temperaturii şi pH-ului cărnii);
- săli de depozitare a materiilor prime (sub formă de carcasă sau porţionată) în condiţii de refrigerare la t = 0...4ºC , dar şi în stare congelată la t = -18 ... -20ºC;
- sala de tranşare şi dezosare pentru separarea carcaselor în porţiuni anatomice cu ajutorul fierăstrăului circular FREOND tip K1801 sau a cuţitelor de tranşare. În sala de tranşare se asigură parametrii: t = 10 - 12ºC;
- sala de producţie dotată cu următoarele utilaje tehnologice: maşină de tocat K+G Wetter tip EWD114, cuter, malaxor sub vid GUNTHER tip GPM 300, moară coloidală, maşină de injectat cu ace multiple, tumbler, maşină de umplut continuu, maşină de clipsat Policlip tip PDC 700 .
- sala de tratament termic dotată cu celula de fierbere şi afumare, bazin de fierbere cu capacitatea de 300 litri si generatorul de fum;
- sala de depozitare a produselor finite fierte şi afumate la parametrii t = 0 - 6ºC;
- sala de depozitare a produselor finite proaspete la t = 0 - 2ºC;
- sala de ambalare sub vid dotată cu feliatorul GRAEIF tip Euro 3310 DSFL şi maşină de vidat KOMET tip PLUSVAC21 :
- sala de etichetare şi livrare unde temperatura este controlată în domeniul 8 - 10ºC.
În cadrul staţiei pilot pentru prelucrarea cărnii este amenajat şi un laborator de cercetare dotat cu aparatură modernă pentru analiza materiilor prime şi a produselor finite. Totdotată, în cadrul staţiei pilot sunt reabilitate şi reechipate următoarele spaţii: sala de depozitare şi dozare condimente şi aditivi, sala de igienizare, vestiarele, grupurile sanitare şi filtrul de igienizare a personalului.


STAŢIA PILOT PENTRU OBŢINEREA DE PRODUSE LACTATE FERMENTATE ŞI BRÂNZETURI

Staţia pilot de produse lactate fermentate şi brânzeturi din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor este situată la parterul corpul E, Str. Domnească nr. 111, are o capacitate de 400 litri materie primă pe şarjă fiind proiectată şi realizată conform normativelor privind investiţiile din industria alimentară.
Staţia pilot de produse lactate şi brânzeturi este amplasată pe o suprafaţă de 850 m2 şi va permite obţinerea de produse lactate fermentate şi brânzeturi, produse alimentare cu valoare nutritivă şi apreciate pentru caracteristicile senzoriale plăcute şi potenţialul lor de a contribui la îmbunătaţirea sănătaţii consumatorilor.
Staţia pilot de obţinere a produselor lactate fermentate şi a brânzeturilor are următoarele module, dotate cu echipamente moderne specifice:
- modulul de recepţie a materiei prime (cuprinde tanc de depozitare izoterm cu capacitatea de 700 litri, pompe centrifugale pentru transportul laptelui);
- modulul de pasteurizare dotat cu pasteurizator cu plăci cu 4 zone, separator centrifugal şi omogenizator;
- modulul de fermentare echipat cu 3 vane de pasteurizare cu capacitatea de 300 litri şi o vana de pasteurizare a smântânii cu capacitatea de 100 litri;
- modulul de prelucrare a coagului dotat cu vana de prelucrare şi presă;
- modulul de obţinere a untului dotat cu putinei de batere a smântânii;
- modul de ambalare echipat cu maşină de ambalare a produselor lactate fermentate şi maşină de ambalat sub vid;
- modulul de igienizare (staţia CIP) dotat cu tancuri specifice soluţiilor de igienizare, fiecare cu o capacitate de 300 litri.
În cadrul staţiei pilot sunt prevăzute spaţiile de maturare şi depozitare a produselor finite, dotate cu echipamente frigorifice moderne, vestiarele pentru haine de stradă şi haine de lucru, ecluza igienică, spaţiile de depozitare materiale auxiliare şi spaţiile de depozitare a materialelor de igienizare.


STAŢIA PILOT DE FABRICARE A BERII

Staţia pilot de obţinere a berii are o capacitate de 2,5 hl must/şarjă. Staţia este dotată cu echipamente moderne, de ultimă generaţie şi  dispune de un grad mare de automatizare. 
Principalele echipamente din dotarea staţiei pilot de producere a berii sunt: transportorul de malţ, moară de malţ, cazanul de plămădire/fierbere/Rotapool, cazan de filtrare, modul de fierbere, patru fermentatoare cilindro-conice cu capacitatea de 3 hl, filtru de bere, tanc de bere filtrată. În plus, staţia este dotată cu generator de abur, linie de răcire şi aerare must, bazin de apă fierbinte, agregat de apă răcită şi staţie de spălare CIP. 
Berea este ambalată la sticle, staţia pilot fiind dotată cu unitate de spălat şi clătit sticle, linie pentru îmbuteliere, capsare şi etichetare a sticlelor  şi pasteurizatorul cu o capacitate de 200 butelii de 0,5 litri.
Datorită automatizării şi flexibilităţii procesului de fabricaţie, se vor produce beri Pils, beri de fermentaţie inferioară, însă se vor face cercetări şi privind producerea unor beri speciale, cum ar fi berile de fermentaţie superioară, berile nefiltrate sau berile cu fructe.


II. Echipamentele pentru procesarea minimă atermică achiziţionate sunt:


INSTALAŢIA PILOT PENTRU EXTRACŢIA CU FLUIDE SUPERCRITICE

Procesarea cu fluide supercritice este o tehnică de separare nedistructivă de tip High Pressure Extraction, desfăşurată la presiuni înalte, bazată pe puterea de solvatare a fluidelor aflate la valori de temperatură şi presiune superioare punctului critic.
Extracţia cu fluide supercritice prezintă următoarele avantaje:
- fluidele supercritice au coeficienţi de difuzie mari şi vâscozităţi mici comparativ cu solvenţii lichizi;
- puterea de dizolvare a fluidului poate fi controlată prin modificarea presiunii şi/sau a temperaturii, rezultând o bună selectivitate;
- fluidul proaspăt este recirculat şi reutilizat, astfel că se realizează o extracţie cantitativă şi completă;.
- timpul de extracţie este minim;
- absenţa tensiunilor de suprafaţă permite o pătrundere a fluidului în porii matricei eterogene, ceea ce conduce la creşterea eficienţei extracţiei;
- selectivitatea în timpul extracţiei este determinată de condiţiile de presiune şi temperatură, influenţând solubilitatea diferiţilor componenţi în SCFs;
- nu se formează reziduuri chimice.
Instalaţia de extracţie cu fluide supercritice din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a fost proiectată de compania Natex Prozzesstechnologie (Ternitz, Austria, www.natex.at) având un extractor cu o capacitate totală de 3,5 litri, presiunea şi temperatura de lucru cuprinse în domeniile - 1 bar ...550 bar, respectiv 32 ...80°C. Părţile extractorului în contact cu materia primă sunt din oţel inoxidabil şi e dotat cu sistem de închidere ce asigură etanşarea perfectă, cu manta şi cu posibilitatea reglarii volumului de CO2 pre-încălzit. Instalaţia este prevăzută cu două separatoare şi cu sistem de control digital al parametrilor, ambele separatoare având următoarele caracteristici: volumul 1–2 litri, presiunea de lucru 1 bar - 250 bar, temperatura de lucru 10 ...130°C, sistem de închidere etanş la partea superioară, părţile în contact cu materia primă sunt confecţionate din oţel inox, prevăzute cu manta de încălzire şi serpentină de încălzire.
Instalaţia prezentată permite dezvoltarea direcţiilor de cercetare prin posibilitatea realizării de extracţii a compuşilor bioactivi valoroşi din plante medicinale, condimente şi plante condimentare, seminţe oleaginoase, boabe de cafea, hamei etc.


INSTALAŢIA PENTRU TRATAMENTE LA PRESIUNI ÎNALTE

Procesarea la presiune înaltă este cunoscută şi sub denumirea de procesare la presiune hidrostatică sau presiune superbarică / ultraînaltă (High Pressure) fiind aplicabilă produselor alimentare lichide sau solide, ambalate sau neambalate la presiuni cuprinse între 100 şi 1000 MPa.
Instalaţia pentru tratamente la presiuni înalte furnizată de compania Resato International B.V., Roden, Olanda (www.resato.com) este proiectată să lucreze la o presiune maximă de 10000 bar, în domeniul de temperatură -20 ... 120 ºC, fiind dotată cu 4 vase de presurizare fiecare cu o capacitate de 100 cc.
Echipamentul achiziţionat va permite grupului de cercetare de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor realizarea de studii privind efectul presiunii şi temperaturii asupra proprietăţilor alimentelor, cercetările fiind corelate cu cerinţele consumatorilor pentru produse alimentare cu o compozţie cât mai apropiată de cea a produselor proaspete.
În acest sens, cercetările vor fi direcţionate spre studii privind inactivarea enzimelor, caracterizarea comportamentului materialelor de ambalaj polimerice utilizate la tratamentul High Pressure a produselor alimentare şi studii privind cinetica de inactivare a diferitelor microorganisme.

Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.