Cuvântul Decanului
Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor reprezintă una dintre facultățile de referință ale Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care se bucură de o largă recunoaștere internă și internațională.
În cei peste 70 de ani de la înființare, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor a dobândit o bogată tradiție în educație și cercetare, având un corp de specialiști apreciați în lumea academică din țară și străinătate, ale căror rezultate au contribuit la dezvoltarea sectorului alimentar din România. Misiunea noastră: învățăm, descoperim, ne implicăm.
În prezent la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor există un departament de Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură care coordonează activitățile didactice și de cercetare în domenii de licență, masterat și doctorat.
Instruirea tehnologică a studenților se realizează sub îndrumarea cadrelor didactice și a inginerilor de specialitate în stațiile pilot de lapte, carne, bere și Stația pilot - Sistem Recirculant de Acvacutură, unde studenții își formează deprinderile inginerului de industrie alimentară.
În centrele de cercetare BioAliment-TehnIA și MORAS, dotate cu echipamente moderne de analiză și control a alimentelor, cadrele didactice împreună cu studenții de la licență, master sau doctorat sunt puternic antrenați în activitatea de cercetare, abordând teme avansate ale științei alimentelor, precum microbiologia alimentelor, alimente funcționale și nutraceutice, bioprocese alimentare inovatoare, produse naturale, nano- și micro sisteme alimentare etc.
Cu o vastă experiență a cadrelor didactice, entuziasmul tineretii și angajamentul studenților, dorim să îndeplinim cu cinste misiunea principală pe care o avem, aceea de a forma specialiști performanți în domeniul stiinței și ingineriei alimentelor în acord cu cerințele sociale și de a contribui la dezvoltarea cercetării inovative care să răspundă marilor provocări ale lumii contemporane, cum ar fi sănătatea și bunăstarea consumatorilor, siguranța și securitatea alimentara, creșterea și îmbătrânirea populației, schimbările climatice, riscul de apariție a unor boli noi sau a unor focare pandemice, creșterea deficitului de apă și de pământ cultivabil, impactul tehnologiilor alimentare și a risipei alimentelor asupra mediului etc.
Bazându-ne pe convingerea potrivit căreia calitatea educației studenților trebuie să meargă mână în mână cu calitatea cercetării, în centrul activității Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor stau următoarele trei obiective principale:
- identificarea și aplicarea celor mai bune metode de predare-învățare-evaluare eficientă și educație inginerească, capabile să asigure studenților o înțelegere corectă și facilă a conceptelor stiințifice și tehnologice;
- identificarea cerințelor de inovare și antreprenoriat în sectorul alimentar al comunității, care să contribuie la dezvoltarea creativității studenților și consolidarea carierei acestora;
- diversificarea și adaptarea activității de cercetare fundamentală și aplicativă in domeniul științei, tehnologiei și ingineriei alimentelor la planul strategic european Food 2030.
Dorim ca toti studenții să fie convinsi că odată ce au pășit pragul Facultatii de Știința și Ingineria Alimentelor, fac parte dintr-o familie universitară cu tradiție. Ei sunt partenerii nostri de încredere cu care vom împărtăși drepturile și responsabilitățile, bucuriile și tristețile, succesele și neîmplinirile. Împreună, tindem să dezvoltăm un mediu academic care promovează diversitatea, cultura incluzivă și pune bazele unui profund sens de apartenență al fiecărui membru al comunității noastre. Studenții nostri sunt cuprinși într-un triunghi al carierei profesionale, alături de ei aflându-se un grup devotat de profesori, ingineri și cercetători ai facultății și un grup antreprenorial de succes format din specialiști, absolvenți ai Facultatii de Știința și Ingineria Alimentelor care lucrează în companii de produse alimentare unde li se oferă cele mai bune condiții de dezvoltare și perfecționare a competențelor inginerești și de management.
Credem că prin coagularea acestor forțe, profesori, studenți și antreprenori, vom reuși să ducem la îndeplinire planurile noastre ambițioase, astfel încât Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor să rămână centrul de greutate al invățământului superior românesc de industrie alimentară.
Decan
Conf. Dr. ing. Cristian Vasile DIMA