Știri și evenimente

Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești 2021 la final

În perioada 27-28 mai, Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor a organizat Sesiunea Națională de Comunicări Stiințifice Studentești, eveniment care anul acesta a beneficiat de finanțare din partea Ministerului Educației prin proiecte pentru faze naţionale ale activităţilor extracurriculare.


Sesiunea Națională de Comunicări Stiințifice Studentești a fost organizată în patru secțiuni de interes, referitoare la compuși biologic activi, alimente funcționale, calitatea și siguranța alimentelor în procesare, aspecte nutriționale ale alimentației omului la provocări și oportunități pentru acvacultură și științe ale mediului. Abordările propuse au adunat sub aceeași umbrelă 105 lucrări originale, de înaltă ținută științifică, reprezentând rezultate proprii ale studenților de la universități din țară, dar și elevi de liceu. 


Lucrările prezentate de către cei elevii și studenții de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică a Moldovei, Colegiul Național ”Alexandru Ion Cuza” din Galați, Universitatea din București, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați au pus în evidenţă disponibilitatea acestora de a aborda teme variate, specifice domeniului științei și ingineriei alimentelor, nutriției, acvaculturii și științei mediului.  Studenții și elevii au avut ocazia de a-și prezenta contribuțiile, obținute în cadrul activităților de cercetare, de a expune direcțiile de cercetare în care sunt implicați și de a-și motiva abordările prin premierea rezultatelor. În plus, sesiunea a contribuit semnificativ și la dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză.


Juriul a fost impresionat atât de multitudinea de aspecte abordate, de mare actualitate pentru domeniul științei și ingineriei alimentelor, dar și de atmosfera, entuziasmul și creativitatea de care au dat dovada participanții. Au fost acordate numeroase premii, din partea Universității Dunărea de Jos din Galați, Facultății Știința și Ingineria Alimentelor și Ministerul Educației.


Premiile acordate pe secțiuni

Secțiunea 1. From Target Bioactives to Functional Foods 

Premiul I - Upgrading berries by-products to produce novel multifunctional ingredients – A preliminary study, Student: Dermengiu Nicoleta, Coordonatori: Nicoleta Stănciuc, Ștefania Adelina Milea, Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Premiul al II-lea - A collagen inspired octapeptide with aromatic moieties, Student: Lupu Alexandra Coordonatori Vasile Robert Grădinaru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași
 
Premiul al III-lea - A simplified, green extraction method of flavonoids from yellow onion from microencapsulation perspective – A preliminary study, Student: Valache Alondra Coordonatori: Nicoleta Stănciuc, Ștefania Adelina Milea, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea I-a - Proteomica – procedeu multidisciplinar pentru identificarea prolaminelor, Student: Boștiog Denisse Iulia Coordonatori: Brîndușa Alina Petre, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași
 
Mențiunea a II-a - Comparative study of phenolics extraction from black chokeberry – Preliminary results, Student: Lungu Liliana, Coordonatori: Nicoleta Stănciuc, Ștefania Adelina Milea, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea a III-a - Novel functional ready to eat product rich in metabiotics, Student: Carteră Irina, Coordonatori: Gabriela Elena Bahrim, Oana Viorela Nistor, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Premiul #StudentlaSIA#! - Black rice flour – a valuable source of bioactives for the development of multifunctional food ingredients, Student: Moise Elena, Coordonatori: Nicoleta Stănciuc, Carmen Alina Bolea, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Premiul ”Azi student, măine antreprenor!” - Purple corn – a valuable source of anthocyanins for the development of functional foods, Student: Hetsoi Valeriia, Coordonatori: Nicoleta Stănciuc, Slavu (Ursu) Mioara Gabriela, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Premiul Special al Juriului - Bioactive compounds and valorization potential of Sorbus aucuparia fruits, Student: Mihuț Teodora, Coordonatori: Cristina Coman, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 
Secțiunea 2. New Dimensions of  Quality and Safety in Food Processing

Premiul I - Effect of thermal and non-thermal treatments on chromatic characteristics of a Rosa canina L. and honey-based fermented beverage, Student: Avîrvarei Alexandra Costina, Coordonatori: Elena Mudura, Teodora Coldea, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

Premiul al II-lea - Grizerrlines – A whey functionalized snack, Student: Alexe Dana Georgiana, Coordonatori: Daniela Borda, Iulia Bleoancă, Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Premiul al III-lea - Fermentation yeast species and bee bread influence the fermentation process dynamics of mead, Student: Covaciu Maria Emilia, Coordonatori: Elena Mudura, Teodora Coldea, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 
Mențiunea I-a - Comparative study of two drying methods applied to Muscat Ottonel grape (Vitis vinifera L.) pomace-preliminary research, Student: Anghel Larisa, Coordonator: Gabriel-Dănuț Mocanu, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea a II-a - Influenta enzimelor exogene asupra unor parametri reologici, Student: Oltean Iulia Alexandra, Coordonatori: Crina Carmen Mureșan, Georgiana Martiș, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 
Mențiunea a III-a - Unusual sensory associations: salted ice-cream, Student: Pelipenco Georgiana, Coordonator: Doina Adronoiu, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Premiul special - Jeleuri cu Sorbus aucuparia, Students: Spaller Giorgiana Alina, Mureșan Teodora, Coordonatori: Crina Carmen Mureșan, Georgiana Smaranda Marțiș, Vlad Mureșan, Elena Andruța Mureșan, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 
Premiul ”Azi student, Mâine Antreprenor” - The effect of non-conventional methods applied for the rapid inducing ageing character of pear brandy, Student: Balaș Petruț-Cristian, Coordonatori: Elena Mudura, Teodora Emilia Coldea, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 
Premiul #StudentlaSIA# - The role of the label in purchase decision of a food product, Studenți: Gavrilă Corina-Ionelia, Duță Cristina, Coordonatori: Petru Alexe, Cristian Dima, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Secțiunea 3. New Trends in Human Nutrition

Premiul I - The Eating Behavior of the University Students - a preliminary case study, Students Moisa Vasile Petruț, Ciocan Ana-Maria, Coordonator: Dana Moraru, Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Premiul al II-lea - Sustainable nutrition, Student Mitrofan Elena, Coordonator: Dana Iulia Moraru, Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Premiul al III-lea - What type of chocolate do consumers prefer? Studenți: Pelipenco Georgiana, Petrea Beatrice Daniela, Coordonatori: Petru Alexe, Cristian Dima, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Premiul Special al Juriului - About veganism, vegetarianism and non-vegetarianism, Studenți Băbeanu Gabriela, Andrei Marinela, Coordonatori: Ina Vasilean, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Premiul ”Azi student, mâine Antreprenor - ’’Antocianus’’ vegan, lactose free ice cream, Studenți Horvat Iulian Nicolae, Jelnean Oana Bianca, Coordonator: Oana Lelia Pop, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 
Premiul #StudentlaSIA#! - Special diet depending on blood type - a minireview, Studenți Răducan Nadia, Norocea Iuliana Magdalena, Coordonator Oana Nistor, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea I-a - Farmed vs wild fish & seafood - pros and cons of nutritional and health aspects, Studenți Anghel Izabela, Coordonator: Dana Iulia Moraru, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea a II-a - Romanian Teenagers' Attitude, Knowledge and Practice on Healthy Nutrition and Wellbeing, Studenți: Voicu Laura Adina, Coordonatori: Iulia Bleoanca, Professor Daniela Borda, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea a III-a - Crononutrition: principles and benefits on human health, Student Balaban Mihail, Coordonator: Dana Moraru, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 

Secțiunea 4. Challenges and Opportunities for Aquaculture and Environmental Sciences 


Premiul I - The implementation status of urban wastewater treatment directive in the Prut-Bârlad hydrographic space, Student Jeciu Mariana Lidia, Pîrlea Valentina, Coordonator Iulia Rodica Grecu, Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Premiul al II-lea - Rostopasca și beneficiile ei, Elev Neacșu Gabriela, Coordonatori: Mihaela Ciapa, Mariana Burlacu, Colegiul Național ”Alexandru Ion Cuza” din Galați
 
Premiul al III-lea - Aspecte cinetice ale reacţiei de hidroliză a ureei, Student Cucu Cristian Alin, Coordonator: Carmen Postolache, Universitatea din București
 
Premiul Special al juriului - Studies on the aquaculture of the Romanian fish stocks for human consumption, Studenți Condrat Ionuț, Sârbu Ionuț, Coordonator: Isabelle Metaxa, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Premiul ”Azi student, mâine Antreprenor - Evaluation of the ichthyofauna health condition in the area of the  Sfântu Gheorghe arm, Studenți Croitoru Bogdan Andrei, Condrat Ionuț Petrică, Zontea Doru Gabriel, Mihai Marian, Coordonator: Angelica Docan, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Premiul #StudentlaSIA#! Aquatic plants control in aquaculture facilities, Student Jumayev Arslan, Coordonator: Ștefan-Mihai Petrea, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea I-a - Posibilitati de adaptare a unor specii din familia Crasulaceae in conditii climatizate specifice Gradinii Botanice din Galati, Studenți: Spătaru (Chiriac) Mihaela Gabriela, Coordonator: Adina Popescu, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea a II-a - Advances regarding Sturgeons genetic improvement, Student Lupu Gabriel, Coordonator: Lorena Dediu, Universitatea Dunărea de Jos din Galați
 
Mențiunea a III-a - Agricultura in lume. Caracterizare generală, tendințe, Student Sîrbu Ionut, Coordonator: Angelica Docan, Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Organizatorii felicită toți participanții și câștigătorii și mulțumesc celor care prin implicare și devotament au acordat timp, sârguință, emoție și empatie pentru construcția colectivă. 

Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești 2021

În perioada 27 – 28 mai 2021, Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor, vă invită să participați la Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești care, și în acest an se va desfășura online, prin intermediul Platformei Microsoft Teams.

Evenimentul Științific intitulat, Sustainable Foods for a Safety Future: A Healthy and Quality Life Vision, cuprinde 4 secțiuni și se adresează atât studenților din cadrul programelor de studii de licență și masterat, cât și elevilor din anii terminali de liceu.

Secțiuni:
 
Secțiunea 1. From Target Bioactives to Functional Foods (program)
Președinte
Conferențiar univ. dr. ing. Vasilica BARBU
Membri
Conferențiar univ. dr. ing. Oana CONSTANTIN
 
Ș.l. dr. ing. Georgiana HORINCAR
 
Student Bogdan Bocăneală
Secretar
Doctorand ing. Ștefania Adelina MILEA
 
Secțiunea 2. New Dimensions of  Quality and Safety in Food Processing (program)
Președinte
Ș.l. dr. ing. Loredana DUMITRAȘCU
Membri
Ș.l. dr. ing. Iulia BLEOANCĂ
 
Ș.l. dr. ing. Corina NEAGU
 
Student Irina Carteră
Secretar
Doctorand ing. Nina Nicoleta CONDURACHE
 
Secțiunea 3. New Trends in Human Nutrition (program)
 
Președinte
Conferențiar univ. dr. ing. Cristian DIMA
Membri
Ș.l. dr. ing. Ina VASILEAN
 
Ș.l. dr. ing. Dana MORARU
 
Student Nicoleta Dermengiu
Secretar
Ș.l. dr. ing. Maria GARNAI
 
Secțiunea 4. Challenges and Opportunities for Aquaculture and Environmental Sciences (program)
 
Președinte
Conferențiar univ. dr. ing. Iulia GRECU
Membri
Conferențiar univ. dr. ing. Angelica DOCAN
 
Ș.l. dr. ing. Daniela IBĂNESCU
 
Student Valentina DEDIU
Secretar
Ș.l. dr. ing. Ștefan PETREA
 
Prezentările vor fi realizate cu ajutorul aplicaţiei MS PowerPoint și susținute în limba engleză. Se recomandă să conţină un număr de slide-uri corespondent timpului alocat prezentării, respectiv de 10 minute.

Anul acesta vor fi acordate următoarele categorii de premii:

- 3 Premii acordate de Universitate pe secțiune;
- 3 mențiuni acordate de Facultate pe secțiune;
- 3 Premii speciale acordate de Ministerul educatiei, din fonduri extracurriculare și anume Premiul Special al Juriului, Premiul ”Azi student, mâine Antreprenor” și Premiul #StudentlaSIA#! pe secțiune.
 
Organizatorii urează succes tuturor participanților!

Bergenbier – Locul unde talentul tău face carieră!

Studenții și cadrele didactice sunt invitate marți, 20.04.2021 începând cu orele 14.00 la o dezbatere interactivă despre cum să devii TRAINEE în fabricarea și îmbutelierea berii. Scopul acestei întâlniri este de a contura împreună un portret al viitorului inginer de la #SIA# și a evidenția importanța pregătirii de specialitate pentru integrarea pe piața muncii. Întâlnirea este organizată în mediul on-line, pe platforma Microsoft Teams.


Invitaţii speciali sunt Cristina Veliscu (Talent Acquisition Consultant), Delia Talos (Talent&Development Manager), Gabriel Talpes (Brewing Manager), Lucian Nutu (Process Engineer).

Moderatorii întâlnirii din partea Facultății SIA sunt prof. dr. ing. Iuliana Aprodu și șef lucr. dr. ing. Georgiana Horincar.


Întâlnirea face parte din seria evenimentelor organizate de Departamentului de relații cu studenții și orientare profesională (DOPS-SIA) și Compartimentul de Marketing Academic, dedicate studenților Facultății #SIA#, care au ca scop orientarea formării educaționale în acord cu cerințele pieței muncii și ale angajatorilor.


Link: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3aed9c1b031b4e4177b1478e78cd669aef%40thread.tacv2/conversations?groupId=b89cb341-72c0-40b3-91f0-cbaa2f95df72&tenantId=445e5699-60fa-4f59-8e7f-778197a4d740

Are acvacultura viitor?

Studenții și cadrele didactice ale facultăților SIA și Transfrontalieră sunt invitați miercuri, 10.03.2021 începând cu ora 15.00 la o dezbatere interactivă despre situația sectorului de acvacultură și pescuit din România sub aspectul complexității activităților tehnice, administrative și financiar - economice ce îl caracterizează în perioada actuală, precum și importanța pregătirii profesionale pentru dezvoltarea durabilă și responsabilizarea sectorului. Întâlnirea este organizată în mediul on-line, pe platforma Microsoft Teams. 
Practic, tema dezbaterii răspunde unei întrebări simple, dar esențială:
Are acvacultura viitor?
Invitatul special este dl. Eugen Cătălin PLATON, Directorul Executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie ROMFISH.

Întâlnirea face parte din seria evenimentelor organizate de Departamentul de relații cu studenții și orientare profesională (DOPS-SIA) și Compartimentul de Marketing Academic dedicate în special studenților din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați care sunt interesați de acest sector economic și care au ca scop orientarea formării educaționale în acord cu cerințele pieței muncii și a angajatorilor.


Link: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a0d174144bd9f48ec8f8c44a5d43d6927%40thread.tacv2/conversations?groupId=138ce78a-a30d-4209-a8cc-16e809a968b2&tenantId=445e5699-60fa-4f59-8e7f-778197a4d740 c